Гаряча лінія (ПН-ПТ 09:00-18:00) 0800 302 055 Viber +38 067-434-57-32
11.12.2023
Доступні магазини: ЕКО МАРКЕТ разом з Доступно.UA починають співпрацю заради безбар’єрності


3 грудня в Україні відзначала Міжнародний день людей з інвалідністю, що покликаний привернути увагу до прав та потреб цих людей. Не секрет, що наші міста та простір в них далеко не ідеально пристосовані для життя людей з інвалідністю. 

Тож, до цього дня ЕКО МАРКЕТ разом з Доступно.UA здійснили огляд магазину на проспекті Червоної Калини 17 у Києві та провели тренінг для його працівників. Це тільки перший крок у трансформації мережі в напрямку доступності та безбар’єрності.

“Сьогодні тема доступності та безбар'єрності стала ще важливішою. На жаль, через війну, яку веде проти нас росія ще з 2014 року, багато наших захисників та захисниць зазнали дуже серйозних поранень. І вже зараз ми маємо робити все від нас залежне, щоб наш простір був доступним для них.” – коментує ініціативу компанії Інна Мірошниченко, президент ЕКО МАРКЕТ.

Під час тренінгу представники Доступно.UA надали практичні поради щодо обслуговування людей з інвалідністю під час здійснення покупок та алгоритмів взаємодії під час їх перебування в магазинах. Окремим блоком йшли поради щодо спілкування та роботи над стереотипами щодо сприйняття людей з інвалідністю.

“Ми вдячні за привернення уваги до теми, за запрошення до проведення навчання працівників. Адже все завжди починається зі зміни свідомості. Актуальність теми доступності важко переоцінити, рухатись треба вже” – розповідає Наталія Пархитько, заступниця керівника ГО «Доступно.UA

Після тренінгу громадська організація також оцінила магазин на доступність. Були відзначені широкі проходи, зручне розташування розеток, мікрохвильової печі та столиків у фуд-зоні, наявність автоматичних дверей на вході та пандусів. Проте й були зауваження. Так, частину пандусів радять дооблаштувати поручнями, а їх самих перенести трохи нижче. Також, попри відповідну висоту столиків у фуд-зоні, було б доцільно поставити один столик більшої ширини для зручного користування людей на кріслах колісних. А на стоянці біля магазину виділити спеціальні місця для паркування автомобілів людей з інвалідністю.

В ЕКО МАРКЕТ зазначили, що вже найближчим часом виправлять наявні недоліки в цьому магазині і продовжать трансформацію та впровадження безбар’єрних практик на інших об’єктах мережі.

“Наша мета – зробити наші супермаркети доступними кожному. Важливо розуміти, що безбар’єрність це не тільки про людей з інвалідністю. Це про всіх нас, пенсіонерів, матерів з дитячими візочками. І це про рівність, без якої не буває справжньої свободи” – резюмує Інна Мірошниченко.
Другие новости
X
X